Toeluisteren | Allard Medema

Expositie 2 juni – 29 juli 2023

Hoe is het om aandachtig te luisteren en gehoord te worden? Met het project Toeluisteren verspreidt kunstenaar Allard Medema vanuit de Bierumer School de kunst van het luisteren. De presentatie start tijdens het festival Terug naar het begin op zaterdag 3 juni en zondag 4 juni.

Aanleiding van het project is de locatie: de Bierumer School. Tegenwoordig een kunstenaars werk- en presentatieplek, maar vroeger de basisschool van het wierdedorp Bierum. Allard neemt je mee terug naar deze schooltijd, waarin veel waarde wordt gehecht aan ‘goed opletten’ en ‘stil zijn’: want luisteren is belangrijk. Maar er wordt nooit geleerd hoe te luisteren. Echt te luisteren. Horen wat niet gezegd wordt, tussen de regels door. Veel gesprekken zijn geen gesprekken. Het zijn twee mensen die allebei wachten op hun beurt om te praten. Ze luisteren niet of nauwelijks, maar injecteren constant hun eigen ervaringen en meningen in het gesprek.

Hoe kunnen we op zo’n manier luisteren dat degene die spreekt zich gehoord voelt? In deze tijd waarin de spanningsboog steeds korter wordt en we constant geprikkeld en afgeleid worden, is het luisteren selectief geworden, zelfs naar mensen van wie we het meest houden. Hoe hervind je de focus om aandachtig te luisteren en zonder je eigen ervaringen direct erbij te betrekken?

Allard neemt je in een (audio)beleving stap voor stap mee, en laat je aan den lijve het onbevangen luisteren ervaren, wat ook praktisch toepasbaar is in het dagelijks leven.

Wil je een voorproefje van de audio belevingen? Bel Allard op 06-42280481, een keuzemenu dat 24/7 telefonisch bereikbaar is.