Preview Baken Noordoost-Groningen | Marjan Teeuwen

Expositie 5 – 27 mei 2023 Baken Noordoost-Groningen wordt een installatie van kunstenaar Marjan Teeuwen.

Noordoost-Groningen is de afgelopen decennia in het nieuws geweest als een van de meest geplaagde regio’s van Nederland. De gevolgen van de gaswinning zijn genoegzaam bekend en ook allerlei andere energievraagstukken (datacenters, windenergie, gasboringen op zee) komen hier samen. Terwijl de woningmarkt ook hier aangetrokken is heeft de regio tegelijkertijd te kampen met veel beschadigde panden die hersteld of gesloopt moeten worden.

Baken Noordoost-Groningen wordt een installatie van kunstenaar Marjan Teeuwen. Onder de noemer ‘Verwoest Huis’ heeft zij sinds 2008 op diverse plaatsen in Nederland en in de wereld slooppanden tot kunstwerk getransformeerd (Amsterdam, Leiden, Kyoto, de Gazastrook …) Haar methode is deze: met het uit het slooppand afkomstige materiaal maakt zij een nieuw, tijdelijk interieur. Bezoekers kunnen vervolgens deze totaal veranderde ruimte betreden. Het is een heel bijzondere ervaring, vergelijkbaar met het binnengaan van een grot of een spiegelpaleis; je weet niet waar je moet kijken. De hele installatie wordt uiteindelijk gesloopt: het kunstwerk dat overblijft is een serie esthetische foto’s, die nog een tweede laag aan het werk toevoegen.

Hi-Lo; een nieuw beeldende kunst initiatief in het Waddengebied, wil heel graag samenwerken met deze kunstenaar. Het omvormen van zulk beladen erfgoed als een door de gaswinning aangetast pand tot een tijdelijk kunstwerk past helemaal in de ‘geestverruimings’-thematiek van Hi-Lo. In overleg met diverse instanties is nu de eerste prioriteit een pand vinden en ‘vasthouden’ voor het hele proces van deconstructie en installatie door kunstenaar Marjan Teeuwen. Dit vergt nauwkeurig overleg met de partij die zo’n slooppand in beheer neemt of krijgt. Het hele proces van pand tot kunstwerk neemt ongeveer zes maanden in beslag.

Baken Noordoost-Groningen wordt ontwikkeld samen met de Bierumer School en komt ergens in 2024, mede afhankelijk van een beschikbaarheid pand, tot stand. Vooruitlopend hierop toont de Bierumer School in mei 2023 een aantal van de indrukwekkende fotografische werken van Marjan Teeuwen, zijn er de documentaires Verwoest Huis Gaza en Verwoest Huis Op Noord te zien over haar manier van werken en gaat schrijver, spreker, kunsthistoricus en curator Sacha Bronwasser met haar in gesprek op vrijdagmiddag 26 mei in de Bierumer School. Marjan Teeuwen is dan net teruggekeerd van een oriëntatiebezoek aan Oekraïne. Het werk van Marjan Teeuwen is te zien van 5 tot en met 27 mei.  

Bierumer School biedt kunstenaars ruimte voor productie en presentatie en is iedere vrijdag en zaterdag open voor publiek van 14.00 – 17.00 uur. Bierumer School, Hereweg 12, 9906 PE Bierum www.bierumerschool.nl.