Bierumer School

kunstenaarsresidentie

In een dynamisch gebied dat getekend wordt door verdronken dorpen, windturbines, rechtlijnig getrokken akkers en kronkelende maren door natuur, landbouw en (offshore) industrie biedt Bierumer School kunstenaars ruimte voor productie en presentatie. Bierumer School is gericht op experiment en ontwikkeling, waarbij kunst vragen stelt en niet altijd uit is op een antwoord. Een plek voor de verbeelding van het niet direct benoembare. Een open en actieve vrijplaats voor kunstenaars in alle disciplines.

Bierumer School wil een platform bieden aan kunstenaars voor het maken en presenteren van werk dat op een andere manier niet tentoongesteld of gemaakt kan worden. Dit vertaalt zich in de praktijk vaak naar unieke installaties gebaseerd in en op het kenmerkende schoolgebouw, waarbij vaak de relatie met de omgeving wordt gezocht. Bierumer School is tegelijkertijd een presentatie-instelling voor hedendaagse kunst voor de regio Noordoost-Groningen.

Bierumer School maakt onderdeel uit van Noordenaars; platform voor presentatie- instellingen en kunstinitiatieven in Noord-Nederland. Bierumer School is aangesloten bij AiR Platform NL; een samenwerkingsplatform voor artist-in-residence initiatieven en partners om met elkaar in contact te komen, informatie en ervaringen uit te wisselen, en samenwerkingen en projecten op te zetten in Nederland, Vlaanderen en daarbuiten. Verder is Bierumer School lid van De Zaak Nu; de belangenvereniging voor Nederlandse presentatie- en postacademische- instellingen voor beeldende kunst. 

Bierumer School is een kunstenaarsinitiatief dat draait op vrijwilligers en heeft een onbezoldigd bestuur. In het bestuur zitten: Wilma VisserĀ (voorzitter), Marijke Steeman (secretaris), Saskia Leefsma (penningmeester), Paul Giesen (beheer), Monie Groothengel (algemeen) en Katja van der Kamp (algemeen).

Artistieke leiding: Rolina Nell (2022 – 2023) Jorien Ketelaar (2023), Jan Pieter van den Bos (2016 – 2022) en Manja Kindt (2016 – 2022)
Educatie: Paula Biemans


Bierumer School, Hererweg 12, 9906 PE 
info @ bierumerschool.nl

Kamer van Koophandel nummer 67405053
RSIN 856971911
IBAN NL52 TRIO 0320 4815 73
Beleidsplan 2022 -2025
Jaarverslag 2022

Stichting Bierumer School is een erkende culturele ANBI instelling. Dit betekent dat een donatie aan de Bierumer School onder voorwaarden aftrekbaar is van de belasting. Zie: Belastingdienst Giften aan goede doelen.


Bierumer School wordt in 2024 mede ondersteund door het Mondriaan Fonds, Kunstraad Groningen en Gemeente Eemsdelta.