Residentie

Gedurende 2021 was Bierumer School Tijdelijke Binnenlandatelier van het Mondriaan Fonds, waarmee ze kunstenaars de mogelijkheid bieden in een stimulerende omgeving in Nederland bijzonder werk te maken en te komen tot een uitwisseling van ideeën en inspiratiebronnen. Dit heeft ons geïnspireerd om op deze voet verder te gaan. In 2022 heeft Bierumer School daarom vier gastkunstenaars uitnodigen voor een residence van drie maanden, waarbij nieuw werk gemaakt en gepresenteerd wordt. De gastkunstenaars worden hierbij uitgedaagd met hun werk een speelse, analytische, maar ook kritische dialoog aan te gaan met de omgeving. Voor de invulling van de artist-in-residence zoekt Bierumer School mede de samenwerking met Academie Minerva en Frank Mohr Institute in Groningen. In 2022 zijn uitgenodigd voor een residentie: Jorien Ketelaar, Christos Mavrodis, Edith Cammenga en Irene van de Mheen.

In de eerste maand van de gastkunstenaar is er vaak nog onvoldoende werk om te presenteren. We kiezen er daarom voor steeds de eerste maand andere kunstenaars uit te nodigen voor een presentatie. In 2022 zijn hiervoor uitgenodigd: Jessie Cheuklamtam en Tianyi Zheng, Alan Ahued Naime, Rien Broekhuijsen en Rosa Everts.

Bierumer School heeft een gastenverblijf (overblijflokaal), gastatelier (lokaal 02), presentatieruimte (lokaal 01), presentatiezolder, het gazon en de speelplaats waar wisselende kunstenaars werken en nieuw werk presenteren. De presentatieruimte (lokaal 01) ligt aan de voorkant van het pand en is zichtbaar vanaf de weg.