Traces | Annika Hardy

Expositie 7 – 29 april 2023

Gastkunstenaar Annika Hardy heeft in maart gewerkt aan haar expositie Traces in de Bierumer School. Op vrijdag 7 en zaterdag 8 april sluit ze haar werkperiode af en opent de expositie. Annika geeft op vrijdag een speciale artist-talk in een ongedwongen, publiekelijk gesprek over haar werk met Paula Biemans. De expositie Traces is daarna nog te zien tot en met zaterdag 29 april.

Annika Hardy komt uit Duitsland en is eerstejaars van de masteropleiding beeldende kunst en vormgeving aan het Frank-Mohr-Instituut in Groningen. Als onderdeel van haar studie had ze de mogelijkheid om deel te nemen aan het artist-in-residence programma van de Bierumer School en hier in maart te wonen en te werken.

Annika is geïnteresseerd in de grenzen en mogelijkheden van tekenen en schilderen in verschillende media en met verschillende materialen. Daarnaast denkt ze na over hoe de presentatie en het medium de beleving van de kijker verandert. Dus hoe verschijnen schilderijen en tekeningen in de ruimte, hoe verhouden ze zich tot die ruimte en tot elkaar. Mede daarom is ze heel enthousiast aan de slag gegaan met de ruimte van de Bierumer School. Gedurende de maand maart heeft ze speciaal werk gemaakt voor de presentatieruimtes; lokaal 01 en de zolder dat zich verhoudt tot de structuur en indeling van deze ruimtes. Het omringende landschap en de natuur zijn de thema’s en inspiratiebronnen voor haar werk en onderzoek.

In haar werk kijkt Annika altijd naar de ruimte om haar heen. Ze observeert hoe gebouwen, natuur en industriële landschappen beelden vormen die haar dagelijks leven beïnvloeden en vorm geven aan hoe ze daarin beweegt en leeft. Annika combineert het tekenen, schilderen en beeldhouwen van deze structuren op verschillende manieren om nieuwe ruimtes te creëren. Met dit uitgangspunt onderzoekt ze welke rol ze spelen in het dagelijks leven en ook wat dit zegt over onze manier van leven.

Annika baseert de tentoonstelling op een soort ‘wat als’ spel over hoe het omringende landschap zou veranderen als de belangrijkste visuele kenmerken niet door mensen maar door dieren zou worden gecreëerd. Op basis hiervan maakt ze sculpturen van metalen stof, digitale tekeningen, projecties van tekeningen en prints en combineert deze tot één installatie die de ruimte op zolder verbindt met de ruimte beneden.

Bierumer School is de samenwerking aangegaan met het Frank-Mohr-Instituut in Groningen en nodigt jaarlijks een masterstudent uit voor een residentie en presentatie in de Bierumer School. Annika Hardy is de eerste masterstudent die hiervoor is uitgenodigd.