ZUCHT | Cengiz Özgök

ZUCHT is een speelfilm van filmmaker Cengiz Özgök, die op vrijdag 6 oktober om 19:00 uur wordt vertoond in de Bierumer School. Cengiz Özgök organiseert deze screening in samenwerking met ons. Eerder maakte hij de films Nachtshoppers (2016) en Cold Breezes (2014). 

ZUCHT gaat over drie personages met hun verlangens en verstoringen. Liz en haar ex-man Frank hebben een dochter, Eva. Ze leven niet meer samen maar hebben een dubbelzinnige en bizarre relatie. Frank is net weer thuis na een opname in de verslavingskliniek. Liz is een hardwerkende alleenstaande moeder. Soms is ze eenzaam en zoekt dan contact met mannen, maar op een vreemde manier. Wat bezielt haar? Is ze wel bezield? Op een dag krijgt Liz een telefoontje van Herman, een oude collega die ze al vele jaren niet meer heeft gezien. Herman leeft een geïsoleerd bestaan en leeft in een klein huisje. Hij werkt bij een boer en die is hem liever kwijt dan rijk. Hij wordt begeleid door een psychiater. Maar waarom eigenlijk? Met zijn moeder heeft hij het moeilijk en de bewoners van het dorp keren zich tegen hem, met catastrofale gevolgen.

ZUCHT is een verhaal over leven op het randje van zin en waanzin, de strijd tussen verstand en emotie en tussen controle en impulsen. Wat krijgt de overhand?

‘De inspiratie van ZUCHT is ontstaan in mijn tienerjaren, waar ik op zoek was naar bijzondere mensen in mijn omgeving. Mensen die afgezonderd leefden en iets geheimzinnigs over zich hadden. Ik deed moeite om zo veel mogelijk over hen te weten te komen, hoe ze woonden en wat ze deden. Wellicht waren die mensen in werkelijkheid niet zo bijzonder en maakte ik ze in mijn fantasie vreemder dan ze misschien waren. Één van hun kan ik me heel goed herinneren : nl. een slanke man van ongeveer 45 jaar in een lange regenjas met daaronder een fout pak in drie delen. Hij was altijd geschoren. Toen ik hem voorzichtig bij de kassa in de supermarkt benaderde, ontdekte ik dat hij rechts onder zijn kin niet was geschoren. Meestal sprak hij vrouwen aan bij de kassa of als ze aan het inpakken waren, hij deed dit op een opvallend nette manier. Hij was ook vaak in de bibliotheek te vinden zonder dat hij daar ook maar iets las. Op straat zag ik hem vaak jonge meiden aanspreken om contact met ze te krijgen. Hij bood de meisjes dan een sigaret aan en gaf hen gelijk een vuurtje met zijn chique goudkleurige aansteker. Ik heb hem nooit zien roken. Jaren later vroeg ik een bevriende agent of hij hem kende. Hij wist precies wie ik bedoelde en vertelde me dat hij was opgepakt voor het lastigvallen van vrouwen en een poging tot aanranding. En dat was niet voor ‘ t eerst..

Bij het maken van deze film hebben goede vriend Dick Smid (psycholoog) en ik hier ontzettend veel tijd ingestoken om de personages met hun zucht passend te maken in het verhaal. Tegelijkertijd had ik de kans in een ‘zucht van wind’ om gebeurtenissen in mijn jeugd te laten herleven waar ik erg dankbaar voor ben. Cengiz Özgök’

Teaser