Aardbevingswerken | Rosa Everts

Op zaterdagmiddag 22 oktober presenteert beeldend kunstenaar Rosa Everts tekeningen uit de serie aardbevingswerken en vertelt journalist Ineke Noordhoff over haar boek Ontaard Land.

Beeldend kunstenaar Rosa Everts reflecteert in haar werk op de menselijke omgeving, zoals steden of gebouwen, en hoe deze in de loop van de tijd verandert. De kunstwerken verhouden zich altijd tot de tekenkunst, maar kunnen veel verschillende vormen aannemen: van zeer gedetailleerde kleurpotloodtekeningen op papier tot grote muurtekeningen of omvangrijke ruimtelijke installaties, vaak gemaakt van papier. In de benedenruimte van de Bierumer School toont Rosa de eerste tekeningen uit haar aardbevingswerken, een serie tekeningen over woningen in de provincie Groningen, die door aardbevingsschade verdwijnen. Rosa: ‘Mijn grootouders hebben hun hele leven op een boerderij gewoond in Woltersum, een dorpje vlakbij Ten Boer. Na hun overlijden kwam de boerderij leeg te staan. Mede door de aardbevingen die in dit gebied voorkomen, is de boerderij ernstig beschadigd en uiteindelijk gesloopt. Vlak na de sloop ging ik ernaartoe om foto’s te maken van het lege erf. Het was vreemd om te zien dat een plek waar je zoveel herinneringen aan hebt er ineens niet meer is.’ De foto’s van het verlaten erf (waar je het sloopafval deels nog ziet liggen) drukte Rosa af op tekenpapier, daaroverheen tekende ze de boerderij terug. Doordat de potloodtekening transparant is, zie je de getekende boerderij wel, maar daar doorheen ook de foto van het lege erf. Het maken van dit werk (Woltersum, 2020), bracht haar op het idee om dit project uit te breiden en meerdere Groninger panden die gesloopt worden vanwege aardbevingsschade op deze manier vast te leggen. Inmiddels zijn de eerste vier tekeningen af. Dit levert een divers beeld van Groningen op: van mooie oude boerderijen tot eenvoudige rijtjeshuizen. Ook zie je de seizoenen door het werk lopen: kale takken en grauwe luchten in de winter, uitbundig groen in de zomer. Het laat niet alleen de verdwijnende huizen zien, maar ook het verstrijken van de tijd, en Nederland in al zijn mooi- of juist lelijkheid.

Lezers die zelf in een woning wonen die vanwege aardbevingsschade gesloopt gaat worden én willen deelnemen aan dit project of meer informatie willen, kunnen op zaterdagmiddag 22 oktober hierover Rosa aanspreken.

Ineke Noordhoff is journalist en landschapshistoricus. Ze schrijft boeken, artikelen en blogt over de aardbevingen. Ze schreef het boek Ontaard Land over de strijd van een Groninger tegen de gasregenten. Het overkwam Henk Tienkamp uit Woltersum en met hem tienduizenden Groningers: de plek waar je woont wordt onveilig verklaard, maar als bewoner mag je niets doen. Hoewel de overheid ruim vierhonderd miljard in haar zak heeft gestoken, lost ze de problemen van de bewoners niet op. In Ontaard Land schetst Ineke Noordhoff een genadeloos beeld van het gepruts in Groningen. En hoe het kortetermijndenken van bestuurders ons bestaan ondergraaft. Overtuigend laat ze zien dat het anders moet en kán. Want ‘wingewest Groningen’, dat heeft geen toekomst. Bij de Bierumer School komt ze vertellen over haar boek en zullen er enkele boeken verloot worden onder de bezoekers.

Bierumer School biedt kunstenaars ruimte voor productie en presentatie en is ieder weekend open voor publiek van 14.00 – 17.00 uur. Bierumer School, Hereweg 12, 9906 PE Bierum.