Geschetste zoute Maritopen, met bijkomstige strandingen | E. Cammenga

Expositie 6 augustus – 25 september 2022.
E. Cammenga verblijft sinds 1 juli als gastkunstenaar in de Bierumer School. In deze maand is werk gemaakt dat ieder weekend vanaf 6 augustus tot 25 september te bekijken is tussen 14:00 – 17:00 uur. Tijdens deze periode vinden er diverse activiteiten plaats en geen week zal de tentoonstelling hetzelfde zijn.

Voor 1 juli was Cammenga al regelmatig te zien om Bierum en omgeving te verkennen. Ze is met name geïnteresseerd in de geschiedenis van deze omgeving, in de kerken, de fresco’s, de mensen die hier ooit leefden, verdwenen schepen in de Eems. Het valt haar op dat de mensen hier vriendelijk, open en ontvankelijk zijn en vaak veel weten over hun omgeving en daar graag over praten. 

De tentoonstelling wordt een combinatie van videobeelden, ruimtelijke, vaak waterobjecten en tekeningen. Er komen onder andere drie zoutwateraquaria te staan die tot stand zijn gebracht met behulp van het ZeeAquarium. Op elke plek in het gebouw speelt water een grote rol. De speelsheid en humor in het werk van Cammenga roepen vaak een glimlach op maar ook verbazing onder andere over geluiden die de vissen voortbrengen. 

Zondag 7 augustus is er om 12:00 uur een wandeling met als titel; de strijd over de verdwenen begraafplaats en kapel in Hoogwatum door Cammenga en Katja van der Kamp. Verzamelen om 12.00 uur bij de kerk in Bierum. 

Zondag 7 en 14 augustus worden er films uit de Groninger archieven vertoond speciaal voor de mensen uit Noord Oost Groningen. Met het volgende filmprogramma:

  • Kerkje bij Oterdum / L.H. van Delden 1979-1981
  • Groningen loopt leeg, J. Steendam, 2000
  • Monument van gewijzigd inzicht, Willem Beetstra 1982
  • Bedreigd bestaan, J.Japenga, 1967 – 1971
  • Winter in Delfzijl en diversen, H. van der Laan  1951 – 1961

Verder op zondag 14 augustus een ronde tafel gesprek buiten bij het ‘Beppegat’ de witte ton van 14:30 – 16:30 uur.

Zondag 21 augustus van 14:00 – 17:00 uur de shampoo versus de alambiek rautavaara.

Zaterdag 27 augustus van 10:00 – 17:00 uur tijdens de Jaarmarkt Bierum afdrukken van gedachten.