Port Futures and Social Logistics #01

Presentatie 23 april – 1 mei 2022.
Onder de titel Port Futures and Social Logistics #01 – PFSL01 vertoont de Bierumer School van 23 april tot en met 1 mei videowerken van 17 kunstenaars uit 6 verschillende landen. Voor het project hebben de kunstenaars zich gebogen over wereldwijd spelende thema’s en problemen en de aanwezigheid daarvan in hun eigen leefomgeving.

Het resultaat is een serie korte video’s uit verschillende landen waarin onderwerpen als immigratie, duurzaamheid, handel, recycling, energie en de noodzaak voor grondstoffen aan bod komen. De ene keer is de video een verhalende documentaire, de andere keer juist poëtisch en abstract, maar alle werken zijn geïnspireerd door de typische omstandigheden in havensteden, zeehavens en hun achterland.

De presentatie is naar aanleiding van Earth Day en maakt onderdeel uit van een vertoning in verschillende kunstruimtes in havensteden en zeehavens over de hele wereld, zoals in Hamburg (DE), Yokohama (Japan), Kaohsiung (Taiwan) en dus ook in Bierum in de nabijheid van de Eemshaven.

Het project Port Futures and Social Logistics, afgekort tot PFSL, heeft als doel om kunstenaars en wetenschappers met elkaar te verbinden. Over de hele wereld hebben havensteden, zeehavens en hun achterland vaak te maken met vergelijkbare problemen en uitdagingen. In samenwerking doen kunstenaars en wetenschappers onder de vlag van PFSL hier vanuit verschillende perspectieven onderzoek naar. Zo is er ruimte om elkaar te inspireren en van elkaar te leren.

PFSL01 is het eerste van een serie projecten en tot stand gebracht met hulp van de University of Georgia en Lamar Dodd School of Art and the College of Environment & Design uit Athens (VS), de betrokken kunstenaars en kunstruimtes.

Deelnemende kunstenaars zijn: Mike McFalls, Nick Norwood, Ian Dooley (Columbus, GA, VS), Claire Zitzow (Richmond, VA, VS), Brian House (Portland, OR, VS), Forest Kelley (Lexington, KY, VS), Vijay Rajkumar (Boston, MA, VS), Lien Truong (Chapel Hill, NC, VS), Hong-An Truong (Durham, NC, VS), Cheyenne Concepcion (New York, NY, VS), Chang Chih Chung (Kaohsiung, Taiwan), Miku Sato (Yokohama, Japan), Alex sonderegger (Yokohama, Japan), Susanna Baer (Yokohama, Japan), Michael Kress (Hamburg, Duitsland), Xin Cheng (Wellington, Nieuw-Zeeland), Adam Ben-Dror (Wellington, Nieuw-Zeeland), Jan Derk Diekema (Groningen, Nederland) en Florian Braakman (Rotterdam, Nederland).

www.social-logistics.org