Chôra | Helia Rafie

Expositie 2 februari – 30 maart. In januari en februari is Helia Rafie gastkunstenaar in de Bierumer School, waar ze nieuw werk maakt. Het werk in ontwikkeling is te volgen tijdens de reguliere openingstijden. 

Opgegroeid in Teheran, Iran, is haar artistieke praktijk diepgaand beïnvloed door de kenmerkende mix van chaos, paradoxen en moderniteit van de stad. Deze juxtapositie van traditionele en hedendaagse elementen binnen de uitgestrekte stedelijke structuren heeft allemaal zijn plaats gevonden in haar artistieke uitingen. Door de censuur en manipulatie van informatie in Iran groeide haar generatie op als digital natives, bevrijd door het internet. Het was essentieel om VPN’s en torrents te gebruiken, de enige manieren om de filter van de overheid te omzeilen. De Iraanse informatiebeperkingen en haar verlangen om meer te leren, hebben haar vertrouwd gemaakt met nieuwe manieren om de beschikbare technologieën te gebruiken.

‘Mijn werk draait om het snijvlak van realiteit, technologie en menselijke perceptie. Ik ben diep geïntrigeerd door de symbiotische relatie tussen menselijke verhalen en het digitale rijk – een rijk waar technologie en verhalen samenkomen om onze perspectieven uit te dagen. De chaotische vormen in mijn installaties staan symbool voor de overweldigende toevloed van informatie en prikkels in het digitale tijdperk. We worden dagelijks gebombardeerd met gegevens, beelden en berichten. Deze composities, rijk aan ingewikkelde details en lagen, weerspiegelen deze overdaad aan informatie. Ze willen de kijkers aanmoedigen om door de complexiteit te navigeren, net als de manier waarop we door het digitale landschap navigeren- door enorme hoeveelheden gegevens bladeren om betekenis en samenhang te ontdekken.”

De opening van de expositie Chôra vindt plaats op zaterdag 24 februari. Omdat ze ook werk heeft in Y2 in Groningen, rijdt er een schoolbus tussen Y2 en Bierumer School.

Het werk op beide locaties is inhoudelijk verbonden en tijdens de busrit wordt daar nog een element aan toegevoegd. Vertrek vanaf Y2 om 14:00 uur terug vanuit Bierum om 17:00 uur. Inclusief artist-talk, soep en drinks bij de Bierumer School en afterparty bij Y2. Aanmelden via info@heliarafie.net, kosten € 6,-.