lang vervlogen | Pat van Boeckel

Expositie 15 december – 5 januari. Pat van Boeckel is beeldend kunstenaar, gespecialiseerd in het documentaire filmgenre en videokunst. Zijn videokunst onderzoekt de verweven relatie tussen de mens en zijn (natuurlijke) omgeving.

Over het algemeen kenmerkt zijn werk zich door de ogenschijnlijke eenvoud. Door het trage tempo contrasteert het met de snelheid en vluchtigheid van de moderne beeldcultuur. De belichaamde ervaring van tijd en plaats staat centraal in zowel zijn documentaires als zijn videokunstwerken. Hij projecteert zijn videokunst bij voorkeur in en op bestaande objecten en ruimtes, waardoor hij nieuwe lagen toevoegt aan het bewegende beeld. Het stelt hem in staat om te draaien en te spelen met betekenissen en verwachtingen. In dit proces vindt hij zijn eigen taal van betekenisgeving uit, waarbij hij het publiek de ruimte laat om zijn eigen interpretaties te maken. De meeste van zijn documentaires zijn uitgezonden op de Nederlandse publieke omroep. Zijn videokunst wordt op locatie gemaakt en wordt internationaal tentoongesteld (van Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten tot Rusland, Japan en Mongolië).

Pat van Boeckel wil het oude schoollokaal van de Bierumer School weer tot leven wekken in de donkere dagen van het jaar. Vrijdag 22 december is hij aanwezig in de Bierumer School en geeft een toelichting op zijn werk. Zijn werk is dagelijks te zien van 17:00 tot 22:00 uur tot 5 januari 2024.